Marko is een Groningse liedjesschrijver en zanger. Hij is geboren in Delfzijl en op zijn 18e verhuisde hij naar Groningen om Rechten te studeren. Op de muziekschool in Delfzijl is de liefde voor muziek ontstaan. Daar speelde hij eerst toetsen in verschillende bandjes, maar ontdekte al snel het zingen en het schrijven van liedjes. Toen hij eenmaal in de stad Groningen woonde, was hij iedere zaterdagmiddag te vinden als huispianist van De Drie Gezusters. En dat smaakte naar meer.

 

In 2000 won Marko zowel de jury- als de publieksprijs op het Noord Nederlands Liedjes Festival met zijn lied Niets te zien. Ook stond hij dat jaar in de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland en speelde hij onder meer op Noorderzon. Marko was die tijd regelmatig te gast bij verschillende regionale en landelijke radiostations, waaronder een programma van Jeroen Kijk in de Vegte (3FM), Bert Haandrikman (toen nog Radio Noord) en Jacques d’Ancona (Radio Noord).  

 

Hij rondde uiteindelijk zijn studie af, ging werken en werd vader. Toch bleef de muziek als een rode draad door zijn leven lopen. In 2018 is hij daarom de samenwerking gestart met songwriter/producer Michel Wijninga en inmiddels timmert Marko ambitieus aan de weg. Zo werd zijn lied Dromer vol lof ontvangen door niemand minder dan Frits Spits in het radioprogramma Taalstaat (NPO Radio 1) en de single De Zee door Hijlco Span in het programma Volgspot (NPO Radio 5). ‘Dromer is een bijzonder liedje, met een opvallend mooie tekst’, aldus Frits Spits. Ondertussen beklimt hij daarnaast regelmatig de regionale hitparades van onder andere RTVNoord en RTVDrenthe.

 

Zijn liedjes flirten met zowel kleinkunst als Nederpop. Hij schrijft om vast te leggen wat niet vast te houden is, om maar niet te vergeten wat uiteindelijk toch vergeten wordt. Zijn gedachten en gevoelens zet hij om in woord en muziek. Hij begeleidt zichzelf op de piano en is geïnspireerd door troubadours als Ramses Shaffy, Frank Boeijen en Stef Bos.

 

In maart staat Marko met zijn eerste soloprogramma Hartstocht in het theater.